Pàgines

Frase per a recordar

"Ningú pot ser feliç si no s'aprecia a si mateix"
Rosseau

diumenge, 13 d’abril del 2008

JOSÉ RAFAEL PASCUAL VILAPLANA

Inicia els estudis musicals amb el bombardí i el piano a la Unió Musical de Muro per continuar-los professionalment als Conservatoris d’Alcoi i de València. Estudia Direcció de Banda a Holanda amb Jan Cober i amb Eugene Corporon (Universitat el Nord de Texas, USA). Estudia Direcció d’Orquestra a Viena amb Karl Österreicher, Yuji Yuhasa i Hans Graf. Amplia estudis de Direcció a Chicago amb James Crof i a Ljubljana amb el mestre Georges Pehlivanian i l’Orquestra Simfònica d’Eslovènia.

Ha dirigit diferents Bandes i Orquestres professionals a Anglaterra, Argentina, Àustria, Bèlgica, Cuba,Eslovènia, Espanya, Estats Units, Holanda, Itàlia, Portugal, Romania i Suïssa. Entre elles la Banda Nacional de Cuba, Banda Nacional Juvenil d’Holanda, Banda Municipal de Buenos Aires, Bandes Municipals de Tenerife, Castelló, Alacant i Madrid, Orquestra Simfònica de Bucarest, Orquestra de Cámara “Manuel de Falla”, O.S. de Castelló, O.S. de Múrcia, O.S. “Ciutat d’Elx”...

Ha estat director titular de les Bandes U.M. Castell de Castells, U.M. Yátova, A.U.M. de Bocairent, del Grup “La Xafigà” de Muro, de la A.A.M. “El Trabajo” de Xixona y de la U.M. de Muro. En l’actualitat és principal director de l’Orquestra Simfònica d’Albacete així com director de la Banda de la Societat Musical “La Nova” de Xàtiva. A més a més és professor de direcció de banda a l’E.C.M. Vall d’Albaida. En la present temporada és director invitat de la Orquestra Simfònica de Castelló, Banda Municipal de Sta. Cruz de Tenerife, B. Municipal de Madrid, B. Municipal de Vitoria, Bamda Simfònica d’Oporto i de la Banda Nacional Juvenil d’Holanda. Des de 2007 és professor de Direcció de Banda als cursos de l’Istituto Musicale “G.A. Fano” de Spilimbergo (Italia).

És compositor de diferents obres simfòniques, corals i de cambra així com autor de nombrosos encàrrecs musicals per a diferents certàmens i festivals. En 2006 estrena a Madrid el seu musical Balansiyyà, per a banda de música, cor i solistes. Recentment ha estrenat per encàrrec del grup Spanish Brass Luur Metalls un concert per a bombardí i quintet de metall anomenat Brass and Wines inclòs en el darrer CD del prestigiós bombardinista anglès Steven Mead, qui fou l’intèrpret de l’estrena al Palau de la Música de València.

En 1991 rep la “Batuta del Mtro. Guillermo Tomás” de la Banda Nacional de Cuba. En 1997 guanya el Primer Premi “Gold Baton” del 8è. Concurs Internacional de Direcció del WMC a Kerkrade (Holanda). En 200 guanya el Primer Premi “Baton of Honour” del 1er. Concurs Europeu de Joves Directors de la EBBA a Birmingham (Anglaterra). Al mateix any és l’únic espanyol seleccionat al Concurs de Direcció del Teatre d’Òpera de Spoleto (Itàlia) tot dirigint l’òpera Carmen de Bizet. En 2004 és guardonat amb el Premi Euterpe de Composició de Música per a la Festa i el Premi Euterpe de Direcció de Banda, atorgats per la Federació de S.M. de la Comunitat Valenciana.

Més avant us deixaré el vídeo (que per problemes del vista no puc guardar-lo) que pujaria dels Spanish Brass, interpretant l'obra de Jose que va fer per als Spanish Brass Luur Metalls.

1 comentari:

Anònim ha dit...

wolaa sergieet!!

ja feia dies k no passava x aci :P
bona actuaLització! : )

mai havia conegut cap peRsonaa de la meua edat k estimés tant la músicaa com tu ho fas = )

i estic segura de k arribaràs mOlt lluny només amb la estima k tens x ella ^^

espere k et vaja tot geniaal i no et vull veure mai trist!!
que ja saps k vals moltíssim i em tens ací x adir-t'ho totes les vegades k caLga = )

se t'estimaa molt... i ja veuràs com guanyaré l'aposta a llarg plaç!

besets

(m'ha kedat llarguíssim el coment)

ja veuré el vídeo d'akest director k l'he escoltat moltes vegades pero mai l'he vist xD