Pàgines

Frase per a recordar

"Ningú pot ser feliç si no s'aprecia a si mateix"
Rosseau

dijous, 15 de gener del 2009

Aquest cap de setmana Sant Antoni (el de baix)

Com tots els anys, entre els nadals i festes, tenim la festa de Sant Antoni el del porquet, el 17 de Gener. Aquest any parle d'açò perquè sóc un dels majorals d'enguany i volia possar alguna cosa d'aquesta ermita, i d'aquesta festa.

L'ERMITA DE SANT ANTONI ABAT

Coneguda popularment com Sant Antoni del porquet o de baix, està a una distància d'un quilòmetre del nucli urbà. Es pot accedir per la carretera comarcal direcció a Ontinyent on a uns 800 metres ens desviarem a l'esquerra. Si prefereix anar a peu o amb bici, des de la plaça de l'Ajuntament pujant en direcció al Barri Medieval per davant de l'antic ajuntament, seguirem pel carrer Mossén Hilari. Passarem pel pont més antic de Bocairent on observarem l'original vila de Bocairent, poble de roca, i el cementeri a l'alt. Ens trobarem amb la font d´en Ferrís i el llavador, i un poc més endavant descobrirem la creu de terme, també anomenades humiliaders, pel fet que antigament quan els cristians portaven presoners combregants d'altres religions els obligaven a resar davant de la creu com a càstig. Finalment per un camí asfaltat arribarem a l'ermita.

Construïda el segle XVI pels religiosos Agustins, consta d'una nau, direcció al sud. Als seus peus hi ha una rosassa, i el dia 17 de gener, dia de la festivitat del sant, a les cinc de la vesprada un raig de sol penetra el finestral i il·lumina la imatge de Sant Antoni, un esdeveniment digne de veure. La porta d'entrada, situada en un lateral, està emmarcada dins arc romànic entre dos contraforts, damunt de la qual hi ha un retaule de taulellets amb la imatge del sant i un escut de pedra. En la part de la casa de l'ermità, en la paret, vam trobar un pantocràtor romànic també de pedra.

LA FESTA DE SANT ANTONI ABAT

Des de l'antiguitat ens arriba la tradició del dia de Sant Antoni, 17 de gener, de repartir el panellet beneït de Sant Antoni, també conegut com la "tallà", després de reunir-se els devots i celebrar la festivitat tot el cap de setmana pròxim a aquest, amb una bona menjada i acompanyats del so de les guitarres, es reparteix a tot soci la "tallà de Sant Antoni".

La festivitat se celebra en cap de setmana a l'Ermita de Sant Antoni Abat amb la tradicional foguera. El dia de la festivitat se celebra missa a l'ermita amb la benedicció dels animals i el repartiment de “la tallà” de Sant Antoni entre els festers. Eixe mateix dia els veïns acudixen en romeria a veure com a les cinc en punt de la vesprada, la cara del sant és il·luminada per un raig de sol, a les cinc Sant Antoni amb sol”.