Pàgines

Frase per a recordar

"Ningú pot ser feliç si no s'aprecia a si mateix"
Rosseau

dimecres, 21 de gener del 2009

El futur de la música està 'en el núvol'

Els analistes asseguren que la música que es pot escoltar des de la web aviat superarà a les descàrregues

A la fi de 2008 la prestigiosa web tecnològica Arstechnica assegurava que la computació en el núvol, aplicacions que funcionen directament des de la xarxa, era una de les tendències confirmades durant l'any. Ara sembla que la música segueix el mateix camí, i deixa de ser descarregada per a ser escoltada des d'Internet.

En un article publicat pel diari anglès The Guardian assegura que a mesura que la connectivitat es desenvolupe i la possibilitat de gaudir de la música amb un clic creixa, descarregar arxius serà prompte alguna cosa tan arcaic com gravar cassets.

Mark Mulligan, analista de la indústria musical, assenyala en l'article que el model de pagament per descàrrega no ha estat capaç de complir les expectatives: no ha compensat les pèrdues en els CD i no ha pogut amb la pirateria.

Ni tan sols l'èxit del iPod ha aconseguit animar les vendes online; el 83% dels seus usuaris europeus no solen comprar música digital, i cada vegada són més els quals prefereixen consumir música en streaming (terme que es refereix a veure o escoltar un arxiu directament en una pàgina web sense necessitat de descarregar-lo abans a l'ordinador). "Els joves pensen en YouTube i MySpace com els llocs on escoltar música a l'instant, i els nous dispositius són capaços d'oferir accés a llocs com Pandora o Last.fm, que funcionen com ràdios personalitzades" afirma Eliot Van Burskik, de Wired.

Des de Last.fm creuen que cada vegada és més important l'accés i menys la propietat. La clau sembla estar en el cost: si l'accés és gratuït, no fa mancada descarregar, ni legal ni il·legalment. Amb un model pagat pels anuncis online, les pàgines web que oferixen música via streaming es convertirien en el malson dels compartidores d'arxius.

"Les descàrregues no van a desaparèixer, com tampoc ho va fer el vinil, però en els pròxims anys sospito que un percentatge significatiu de fans triaran escoltar música des del núvol", assenyala Van Burskik. Avui he decidit posar aquest vídeo, que en realitat és un audio, de la Gossa Sorda, Camals Mullats...