Pàgines

Frase per a recordar

"Ningú pot ser feliç si no s'aprecia a si mateix"
Rosseau

diumenge, 15 de juny del 2008

Martes y 13

"Martes y trece" va ser un trio humorístic espanyol format per Josema Yuste, Millán Salcedo i Fernando Comte que ha marcat una època en la història de l'humor a Espanya. El seu estil es caracteritza pels seus gags esperpèntics sobre la vida quotidiana i les caricatures de personatges famosos. El trio va fer la seua primera actuació en la televisió en 1978 en un programa de José María Íñigo, i a causa del seu èxit van repetir quatre vegades més. Fernando Comte deixa el grup en 1984 per a dedicar-se al teatre, però Josema Yuste i Millán Salcedo continuen actuant com a "Martes y trece" fins a 1998, any en què representen la seua última actuació en el programa especial de fi d'any de TVE titulat "Adós" realitzat per José María Farguas en què breument també va actuar Fernando Comte.

Orígens

Millán i Fernando van coincidir en el servici militar a Santander (Cantàbria), on ja muntaven els seus breus "actuacions" entre els companys. Posteriorment coneixen a Josema en l'Escola d'Art Dramàtic a Madrid i li proposen la idea de formar un grup còmic.

Difusió

El bot a la televisió va ser el que els va encimbellar, des de certs programes especials per a fi d'any. A través de curts basats en personatges públics, caricaturitzaven amb estil propi les escenes habituals de la televisió i ràdio. El més famós va ser el del pastisset de Móstoles, recreació de la telefonada d'una oient al programa de ràdio "Encarna de Nit", on a través de diferents canvis d'informació la conversació es feia cada vegada més delirant, patint-la la locutora, Encarna Sánchez, que arriba a perdre els nervis. Van ser les seues primeres intervencions en programes de Nit de cap d'Any, en 1985, encara que abans havien aparegut en altres programes (Aplaudiment). En 1988 van ser els presentadors d'Hola, hola 89!

Posteriorment van arribar més especials de Nit de cap d'Any, escrits i dirigits per ells mateixos, que des de 1989 fins a la dissolució del grup en 1997 (excepte en 1993, substituïts per Cruz i Rajada) van omplir de rialles els moments finals de l'any, previs a les campanades de la Porta del Sol (que en 1991 i 1992 també van presentar ells mateixos): A per raïm (1989), Venga el 91! (1990), El 92 cava amb tot (1991), Dimarts i 13 en directe (1992), Fixa't! (1994), A Betlem pastors (1995), Emissió Impossible (1996) i Adós (1997).

D'altra banda, van participar en diverses pel·lícules de Cine: "Martes y trece: ni te cases ni te embarques", “La loca historia de los 3 mosqueteros”, "Aquí huele a muerto" y "El robobo de la jojoya".


Empanadilla de mostoles



Maricon!!!




Ella no quería, oiga


4 comentaris:

maria!!! ha dit...

Mira que et curres les actualitzacions e? En el nostre blog per la gosera d'escriure no escriu ningú!jeje
D'aquestos videos sols havia vist el primer i és bonissim!mola mola!

lu!! ha dit...

jajajaja aimare!!!!! kuan de temps!!! jaja xcert kom el kurres la informacio no? pareix un treball de clase

maria!!! ha dit...

a q si?lu nosaltres en nigotadeponen es dediquem a publicar fotos i vidiets i de quan en quan algun escritet....jaja tindrem q ensenyarse de sergi!jeje

Catbrass ha dit...

jajajaj si això no es res dona, la informació està en internet, sols hi ha k posaro ai de forma bonica i ja sta!! jejej els vídeos són molt bons eh!! entre Martes y Trece i el Tricicle...!!! jejej
gràcies a les dos pels comentaris!! i k conste k soc el vostre fan numero 1 del blog eh!! jejej
salut xikes!!